SÖREN KIERKEGAARD (1813-1855)
UNA INTRODUCCIÓ
Ramon ALCOBERRO i PERICAY
ÍNDEX
Per què llegir Kierkegaard?
Què cal saber per llegir Kierkegaard?
Lhome i el seu temps.
Quatre elements biogràfics a tenir en compte.
Els textos de Kierkegaard: (I) Lobra pseudònima (escrits de 1843 a 1850)
Els textos de Kierkegaard: (II) Les obres edificants.
Una nota sobre la distinció entre «Tilvaerelse» i «Existens» en Kierkegaard
APÈNDIX
Epitafi sobre la tomba de Kierkegaard.
Darreres converses entre Sören Kierkegaard i Emil Boesen.
Parlament del seu nebot Henri Lund davant la tomba de Kierkegaard.
Per què llegir Kierkegaard?
Tots els filòsofs es llegeixen almenys- per tres raons. En un primer lloc passeu-me lobvi- "perquè si", perquè un dia hi ha una trobada casual que finalment arrossega. En segon lloc perquè "il·luminen" una experiència vital o un moment cultural i notem que cal passar per una determinada lectura duna determinada filosofia si es vol aconseguir, finalment que aquella experiència o aquell moment siguin significatius. I en darrer terme potser el més important- perquè hi ha una sèrie de "llaços secrets" o dafinitats electives entre un autor i un lector. Aquests lligams són, certament, els més importants.
En el cas de Sören Kierkegaard les tres raons suneixen. Quasi és impossible llegir Kierkegaard si no shi arriba casualment, per lobstinada propaganda boca-orella que en fan els secrets partidaris de la seva confraria. Si algun autor està mal editat i, a més, tothom sel passa de llarg, és el geperut danès. Massa carca per als progressistes, massa esteta per als professors de filosofia moral, massa remugaire en un món en què és obligatori ser feliç, Kierkegaard és gairebé un vici secret, o un autor per a llegir de nits i en silenci. No ajuda a triomfar, ni fa guanyar oposicions, ni està de moda, ni queda bé potser fora de cercles que exhibeixen una religiositat ultrancera i tocacampanes. Sospito que si fos viu renunciaria a tots els seus lectors perquè voldria continuar essent "un individu" de la mena dels que sestimen més perdre sense lluitar que no pas enfrontar-se a gent que menyspreen ben profundament. Però qui llegeix Kierkegaard entén, potser per a sempre, alguna cosa seriosa i profunda sobre la sensibilitat i els seus perills (secundàriament ètics). I finalment el personatge i el lectors acaben tramant alguna mena de pacte secret, que acostuma a consistir més que no pas en una declaració teòrica dintencions, en una unitat de "punts de vista". Kierkegaard ensenya a mirar fins i tot si el seu lector no pot estar dacord amb ell i veu coses molt diferents.
Intentaré donar una llista de motius personals intransferibles que marquen loriginalitat de Kierkegaard però és, òbviament, un catàleg dintencions filosòfiques més que no una proposta o una invitació. El personatge en la seva ironia donaria potser raons molt diverses a les que ofereixo jo
Em sembla que cal llegir Kierkegaard perquè:
Es tracta dun pensador clarament anacrònic
No és modern
És un extravagant
És un no-teòleg, no-filòsof, no-professor
Fa la primera gran anàlisi contemporània de la malenconia
Té plena consciència de la crisi existencial
Mostra que lexistència no és cap ideal
Fa una crítica global del concepte de deure
Posa en relació ètica i estètica duna manera creadora
I finalment fa una anàlisi de lexistència irònica
Què cal saber per llegir Kierkegaard?
Per llegir Kierkegaard convé ser malfiat i saber que la seva facilitat és només una màscara. Potser és, amb Schopenhauer, lautor que cal llegir amb més precaucions en la història de la filosofia perquè quan ni te nadones- la paradoxa fa acte de presència i trenca lordre discursiu.
En tot cas hi ha tres qüestions culturals que convé tenir sempre prou clares:
Kierkegaard és i vol ser- un teòleg luterà
En Kierkegaard la dialèctica és sempre concreta i hi ha, per tant, una reivindicació estructural de la ironia.
Kierkegaard diferencia conceptualment estadi estètic, estadi ètic i estadi religiós, però no els diferencia vitalment
Sociològicament tot i que a Kierkegaard la paraula "sociologia" li produiria coïssor- no està de més recordar que Dinamarca a lèpoca de Kierkeggard és un cul-de-món, gelat i llunyà al moviment espiritual de la seva època. Per a qui, com ell, se sap posseït per una sensibilitat malaltissa, neuròtica, el drama és no trobar ningú a lalçada per discutir. Lúnic "cristià" que coneix és ell mateix i només li interessa la història en tant que "sagrada". Les masses per a Kierkegaard simplement no existeixen perquè, al cap i a la fi, naixem, morim i patim sols. Ell sap que mai no serà comprès (Diari X, 2 A, paràgraf 560).
Lhome i el seu temps.
En danès el cognom Kierkegaard significa cementiri (més estrictament "camp de creus"). I Dinamarca és la pàtria de Hamlet. Potser aquestes dues circumstàncies són casuals. O potser no?
La vida de Kierkegaard testimonia la vida de Copenhaguen entre 1830 i 1855. Això no és una pura circumstància perquè ell es vol "pensador existencial" (no filòsof-teòric) i, per tant, la seva existència resulta inseparable del seu pensar. Replegar-se en ell mateix és la seva forma de pensar.
Si del que es tracta és de ser "testimoni de leternitat en el temps", cal com a mínim- fer atenció als temps. Com a creient considera que les tres idees dissortades de la modernitat (Progrés, Civilització, Felicitat) són formes dengany moral perquè ens distreuen de lúnic important lobservació minuciosa de la nostra pròpia ànima. El que ell intenta és resseguir la petja daquestes tres idees en una microsocietat (Dinamarca és més un observatori que no un lloc on passen coses) i ser-ne el cronista. Lhome és per a Kierkegaard una criatura de Déu no sha fet a si mateix- i la societat és només lescenari teatral que cal conèixer i on cal viure, però sense oblidar ja no la seva falsedat (qüestió secundària), sinó sobretot el seu caire unilateral. Si "només" hi hagués societat no hi hauria home, perquè la societat és alhora- imprescindible i impossible, vist que les coses serioses ni són ni poden ser de caire social. El problema és assolir la distància justa: ni tan a prop que ens cremi i ens esterilitzi (sentit del pseudònim Víctor Eremita) Finalment: ¿lhome és només espectador? Són "les obres de lAmor" les qui actuen en nosaltres i ens fan ser infringint-nos una "ferida en la carn" que és el símptoma de lobertura a una realitat interior i a una consciència de la diferència.
Quatre elements biogràfics a tenir en compte.
Com a pensador existencialista, Kierkegaard dóna a cada element de la seva vida, fins i tot als més mínims, una significació íntima que, de ben segur, va força més enllà del que qualsevol observador fred podria extreuren. Rumiar la significació de cadascun dels actes que algú consideraria menystenibles és una exigència de la pròpia coherència com a individu en el món. Finalment per als pensadors de la mena del danès, la funció de la filosofia no està gaire lluny de ser un "suplement de vida" en el sentit que les idees són viscudes com a més reals fins i tot que la pròpia vida. Per a un home com Kierkeggard el fet i la significació són indestriables, tot ha de ser passat pel garbell de la pròpia intimitat. Així els quatre elements biogràfics que destaquem podrien i haurien de ser considerats també com a eixos, sinó de la seva filosofia, si com a indicadors de la seva atenció filosòfica. En tot cas aquestes quatre dades no poden ser passades per alt.
El paper del pare
Laspecte físic
Regina Olsen
El personatge del joc de miralls
Els textos de Kierkegaard: (I) Lobra pseudònima (escrits de 1843 a 1850)
Kierkegaard escriu lobra pseudònima quan ha trencat el prometatge amb Regina (1841). Però al mateix temps sautoedita una sèrie de Discursos edificants amb el seu propi nom. Aquests textos saturen quan el 1850 inicia la seva darrera etapa (període profètic). En un fragment del Diari en dóna la clau quan sidentifica amb Sherezada (escriure i inventar és una forma de continuar viu).
(1843) Víctor Eremita: ENTEN ELLER: Un fragment de vida. ("O bé o bé" També Lalternativa) El text més kierkegaardià en el sentit de més existencialista. A lúltima part sabandona lestadi estètic per lestadi ètic. Shi troba també Sobre la il·legitimitat estètica del matrimoni i un Ultimàtum molt revelador.
(1843) Johannes de Silentio: TEMOR I TREMOLOR. El sacrifici dAbraham com a emblema de la situació de lhome en el món: esperar contra tota esperança (Pau als Hebreus). Ell la considerava la seva millor obra.
(1843) Constantin Constantius: LA REPETICIÓ: Assaig dexperiència psicològica. Es publica el mateix dia que el text anterior. Planteja un dels temes kierkeggardians més complexos: linterval que separa el temps perdut del temps retrobat (en termes més "modernosos": es possible ser fidel a si mateix?).
(1844) Johannes Climacus: ENGRUNES FILOSÒFIQUES: O una mica de filosofia. Apareix com: "Publicat per S. Kierkegaard". Toca un punt bàsic: com es pot fer viva una història passada? La fidelitat cristiana sesdevé en la història: com es possible avui ser un veritable deixeble del Crist. Sòcrates contra Crist. Lautenticitat passa per lortodòxia.
(1844) Virgilius Haufniensis: EL CONCEPTE DANGOIXA: Simple meditació psicològica per servir dintroducció als problemes dogmàtics del pecat original. Meditació sobre el pecat i langoixa: langoixa expressa al nivell de la consciència el vertigen de lindividu davant les possibilitats contradictòries que són llibertat i pecat. Lexistència humana com a existència "per defecte". Per això davant Déu mai no tenim raó.
(1844) Hilarius lEnquadernador (Hilarius Bogbinder): ELS ESTADIS EN EL CAMÍ DE LA VIDA: Estudis diversos reunits i donats a la impremta per Recorda en bona part Lalternativa. La primera part del text és In vino, veritas, banquet que estrafà el model platònic, amb personatges reals. També hi ha Culpable, no culpable, signat per Frater Taciturnus, vinculat al Diari dun seductor.
(1846) Johannes Climacus: POSTESCRIPTUM DEFINITIU I NO CIENTÍFIC A LES ENGRUNES FILOSÒFIQUES: Revisió mímica, patètica i dialèctica. Document existencial per J. Climacus. Publicat per S. Kierkegaard. Text quatre vegades més extens del que vol complementar Text contra Hegel. Susa en sentit ple el mot "existencial" en un sentit fenomenològic (80 anys abans) Es planteja el tema de la "subjectivitat de la veritat". El cristià ha de ser un "pensador subjectiu". Kantianament, identifica la veritat amb "lincertesa objectiva guardada en lapropiació de la interioritat". Diferencia entre "vida espiritual" (oberta i limitada a la seva pròpia intimitat" i "existència cristiana" (dirigida per la revelació, orientada per la consciència de pecat i lacceptació decidida de la paradoxa).
(1849) Anticlimacus: LA MALALTIA MORTAL: Explicació psicològica i cristiana per a ledificació i la renovació espiritual. Publicat per S. Kierkegaard. (De vegades es tradueix com a Tractat de la desesperació) Estudi antropològic: el problema del ressentiment i el pecat. Lactitud cristiana autèntica consisteix a acceptar la realitat humana del pecat en lobediència de la fe, com a recurs de la gràcia. La fe és el moviment de la finitud humana en linfinitud de la fe, com a recurs de la gràcia. La fe és el moviment de la finitud humana a la infinitud de Déu. Esperança contra tota esperança. Lany 1850 publica LESCOLA DEL CRISTIANISME (escrita el 1848 i signada Anticlimacus) amb una reflexió sobre el que significa lescàndol del cristianisme (un text contra la tendència burgesa luterana a fer desaparèixer lelement escandalós del cristianisme). El text produí un rebombori monumental perquè sesmentaven pastors i bisbes vius, acusant-los de no ser prou cristians. Des de la publicació daquest text, Kierkegaard és considerat un foll.
Els textos de Kierkegaard: (II) Les obres edificants.
Del 1843 al 1849, Kierkegaard publica cada any diversos DISCURSOS EDIFICANTS (fins a un total de 88) signats per ell. En aquest grup dobres destaca el volum LES OBRES DE LAMOR: Algunes meditacions cristianes en forma de discursos (1847). Kierkegaard tenia estudis de teologia, però no era pastor tot i que es consideri a sí mateix un predicador de lEvangeli. O, més ben dit, "el" predicador de lEvangeli en singular. En aquestes obres es planteja el concepte d"autenticitat".
Estrictament LESCOLA DEL CRISTIANISME se situa en aquest període.
Després de 1850, Kierkegaard continua escrivint però no publica altra cosa que articles polèmics (excepte lany 1853 que és de silenci) Apareixen caricatures seves a la premsa i els nens el persegueixen pel carrer, per burla. Ningú no sel pren seriosament a la manera que ell hauria volgut (és a dir, tràgicament). Ha aconseguit ser un "rar".
Lany 1855 edita una revista: Linstant, que redacta ell tot sol. Hi deixa els darrers diners i els darrers esforços duna salut malmesa. El nº. 9 es publica el 24 de setembre, emmalalteix el 2 doctubre i mor l11 de novembre. Sobre la seva mort vegeu els testimonis reproduïts a lApèndix.
APÈNDIX
Epitafi sobre la tomba de Kierkegaard.
Estrofa dun poema de Brorson, gravada per explícit desig de Kierkegaard.
És un curt instant.
Llavors hauré guanyat
Llavors tota la lluita
De cop haurà acabat.
Reposaré
A les sales de les roses.
I conversaré
Tothora amb Jesús.
APÈNDIX
Darreres converses entre Sören Kierkegaard i Emil Boesen.
El text és apèndix a Georges Gusdorf: Kierkegaard. Ed. Seghers, París, 1963. En negreta es tradueixen els comentaris de Boesen. En negreta i cursiva els de Kierkegaard. Traducció del francès R.A.
El 2 doctubre de 1855 S .Kierkegaard va caure, víctima dun desmai, que no era el primer cop que li venia. Revingut, va notar que les cames no el portaven i es feu transportar a lhospital Frederik on va morir l11 de novembre. Les converses que segueixen foren recollides per Emil Boesen, llavors pastor a Horsens i persona més aviat poc amant de brega, que gairebé cada dia visitava el seu amic.
.- Com et va?
.- Malament. Prega perquè vingui aviat i em sigui favorable. Estic trist. Porto una ferida a la carn, com a lapòstol Pau. Això mha impedir entrar a la vida ordinària, com tothom. He conclòs que la meva tasca resta fora de lordinari. He mirat dacomplir-la amb tota la consciència possible. He estat una joguina entre les màns de la Providència. Mha agafat i mha llançat enlaire. He estat el seu instrument. Van passar alguns anys. Després, de sobte, la mateixa Providència mha fet entrar a lArca. Aquesta és la sort, aquesta és lexistència dels enviats extraordinaris.
Tot això també entra en el compte de les meves relacions amb Regina. Havia cregut en un canvi possible. Però no. Per tant, vaig posar fi a les nostres relacions. Com que és estrany, això es nota. No ho hauria cregut Mhauria estimat més que això passés en silenci. Es va casar amb S i està molt bé. Estava convingut des del principi. Jo només he vingut per portar la confusió. Ella va patir força amb mi. (I ell en parlava amb molt damor i de malenconia) Tenia molta por que no es tornés majordoma. No nha estat per a res. I tanmateix, vet aquí que ara fa de majordoma a les Índies Occidentals.
.- No has experimentat la còlera, lamargor?
.- No, tan sols la tristor i lintranquil·litat, molta indignació també pel que fa al meu germà Peter, per exemple. No el vaig voler rebre quan va venir a casa meva, després del seu discurs a Roskilde. Es creia obligat, en la seva qualitat de germà gran, a mostrar-me el camí. Sabia ell ja que era una admonició seriosa i sacontentava amb Vaig escriure un article contra ell molt tallant. Es va quedar a casa meva, desada al meu despatx.
.- Has pres algun determini sobre els teus papers?
.- No, sobre això que passi el que calgui. La sort se nencarregarà. Només que, vet aquí, des del punt de vista financer estic arruïnat. Em queda justet per pagar el meu enterrament. Al principi, tenia un petit racó, uns vint mil rigsdaler. Calculava que em podien durar un cert temps, de deu a vint anys. Me nhan durat disset, no està gens malament. Hauria pogut demanar un càrrec. El meu títol de teologia mho permetia; però finalment no lhauria pogut acceptar (a causa de la ferida a la carn). La sort estava llençada. Ho vaig entendre molt brutalment.
Lessencial és acostar-se tant a prop de Déu com sigui possible. Per una banda tens els qui, per acostar-se a Ell, tenen necessitat dintermediaris, molts intermediaris, tota la bestiesa pròpia de la massa. Per laltra hi ha lindividu que pot acontentar-se amb un de sol.: això li atorga sobre els primers una superioritat certa, mentre que lesclavatge del més gran nombre es troba a sota de tot de lescala. Es tracta dexplicar tot això: amb un sol home nhi ha prou.
La senyoreta Fibiger (infermera en cap de lhospital) li havia fet arribar unes flors. Ell les havia tancat a larmari: Tenia la impressió que trigava a parlar-me de la seva estranya ferida a la carn.
.- Els metges no comprenen res de la meva malaltia. És dordre psíquic i, evidentment, volen curar-la seguint els seus criteris habituals.
.- Això va malament. Prega per la meva fi propera.
Va mirar les flors que la senyoreta Fibiger li havia enviat, però va prohibir que les posessin en aigua. Demanava que les deixessin a la seva sort, que és la de badar-se, marcir-se i morir. Si se li hagués pogut fer creure que encara viuria algun temps, sens dubte ho hauria fet. Li haurien donat un got daigua, li haurien cordat les botes i sens dubte hauria caminat. Hauria deixat lhospital. Però estava en ordre que ell morís com tothom, mentre que la seva vida havia estat la de lexcepció.
Sadonà sobtadament que quedar-se a lhospital seria una mena de suïcidi. Però quan li vaig dir que, a fi de comptes, això no depenia dell, va estar del tot dacord amb mi.
Dijous:
Estava molt feble. El cap se li esfondrava al pit i les seves mans tremolaven. Estava mig adormit; la tos el va despertar. Li passava que de dies endormiscava, sobretot havent menjat.
.-Ara que he sopat tot està preparat per rebret és el que faig amb els braços oberts.
Li vaig preguntar si podia ordenar les seves idees o si se li embrollaven. La major part del temps, les tenia clares, però de vegades, de nit, en perdia una mica el control. Li vaig preguntar tot seguit per saber si podia pregar en pau.
.- Sí, això puc fer-ho!
.- No et queda per a res alguna cosa a dir?
.- No, però porta el meu record a tots els homes. Digues-los que els he estimat molt a tots i que la meva vida ha estat un gran patiment desconegut, incomprensible per a ningú altre. Ha tingut laparença dorgull i de vanitat, però això no ha estat més que una aparença; no sóc millor que els altres, de cap manera. Sempre ho he sostingut i afirmat; tenia la meva ferida clavada a la carn; per això ni mhe casat, ni he pogut fer les meves funcions. Sóc teòleg, hauria pogut accedir a un lloc oficial. I amb les meves relacions personals, hauria pogut aconseguir tot el que volgués. Per comptes de tot això mhe convertit en lexcepció. El meu dia passava en una atmosfera de tensió i de treball, a la nit posat en un racó. Això era lexcepcional.
Quan li vaig preguntar si podia pregar en pau.
.- Si, respongué, puc. Imploro en primer lloc la remissió dels pecats que tot em sigui perdonat. I aquesta expressió -¿però com dir-ho exactament?- que la mort ha de ser agradable a Déu- em ve sovint a lesperit. Finalment demano una cosa que em fa molta falta: que em sigui permès conèixer una mica per endavant lhora de la mort.
Feia molt bon temps aquell dia i li vaig dir: .- "Quan set veu assegut, parlant fas bona pinta. Sembla que estiguis prou bé per aixecar-te i sortir".
.- I bé, però només hi ha un impediment, és que no puc caminar. Evidentment hi ha altres mitjans de locomoció. Podria, per exemple, deixar-me portar. Ja he cregut que em transformava en àngel i que em sortien ales. Be prou és això el que em passarà: em retrobaré encamellat a dalt dun núvol, tot cantant "Al·leluia, al·leluia, al·leluia". Tota la resta ve del maligne. No volia dir que les meves paraules fossin dolentes: les he pronunciat precisament per fer desaparèixer el mal i arribar finalment a l al·leluia, al·leluia, al·leluia. Això està a labast de qualsevol imbècil. Limportant és la manera de posar-shi.
I si tu ho dius, és perquè tens confiança en la gràcia de Déu per Jesucrist? Hi creus?
.- Naturalment, com podria ser daltra manera?
Llavors li vaig preguntar si no volia canviar res dels seus al·legats, perquè no eren exactament conformes a la veritat, sinó més aviat massa severs.
.- Cal be prou que siguin massa severs; si no, no serien bons per a gaire res. Em sembla quan es fa explotar una bomba, fa com a mínim una mica de soroll. A parer teu, caldria lligar les coses; primer provocar un despertar i després predicar lapaivagament. Així vols provocar la confusió al meu esperit.
Va rebutjar rebre Gjödvad.
.-Aquest home em va fer serveis a títol personal. Després ho va negar públicament. No magrada, això. No tens ni idea de la planta verinosa que era Mynster: no en tens ni la més mínima idea! Ha fet destrosses increïbles. Era un colós. Calien forces poc comunes per enderrocar-lo. El qui se nencarregués , ho havia de fer a costa seva. Per caçar un senglar, els caçadors posen un gos al parany. Saben prou bé com aniran les coses: el senglar serà abatut, però el gos no anirà gaire lluny. Moriré a gust per resoldre el problema. Sescolta els morts, més que els vius.
.- Mhauria agradat que visquessis encara una mica. Has estat tan sever, has anat tan lluny; -em sembla que encara et deuen quedar coses a dir.
.-Si men quedessin no em moriria. Mha estat necessari oblidar tots els instants, i tota la resta, per poder trobar la pau, tenir la impressió de la tasca acomplida, aquesta tasca important i difícil, però també conforme a la meva natura. Observaràs que he vist el cristianisme des de linterior. La resta són foteses.. la nostra relació segur que tha causat més dun mal de cap!
.- Sens dubte, però no nhe parlat massa i quan ha estat coneguda lhan respectat.
.- Ah, caram! De debò? Estic content de veuret, gràcies per haver vingut, gràcies!.
Divendres 19:
Kierkegaard havia dormit algunes hores la nit anterior i estava de bon humor. El seu germà havia vingut, però ell havia refusat veurel.
.- Aquest deia Kierkegaard- no es deixa aturar per discursos, sinó per actes. Per tant, he actuat.
.- No desitges rebre la santa comunió, li vaig preguntar.
.- Si, però no de la mà dun capellà. Trobam un laic.
.- Això serà difícil, em fa lefecte.
.- Llavors, moriré sense combregar.
.- Això no està bé.
.- Inútil de discutir-ho. He fet la meva tria. He triat. Els pastors són funcionaris del rei. Els funcionaris del rei no tenen cap mena de relació amb el cristianisme.
.- Però això no és veritat, no és pas conforme a la veritat. Això no correspon a la realitat.
.- Fixat. Déu és el sobirà. Però hi ha tota aquesta gent que té ganes dinstal·lar-se confortablement en la vida. Això els permet acaparar el cristianisme, cadascú per a ell mateix. I després hi ha també els mil pastors. No és qüestió de morir pietosament sense apertenèixer-los. Heus-los aquí els grans pontífexs, ja no val per a res la supremacia divina. Tanmateix només a Ell sol, caldria obeir, en tot.
Caigué llavors en una mena de letargia, la seva veu safeblí i va ser víctima de neguits, de manera que el vaig deixar ràpidament. Vaig començar a inquietar-me. Si prenia un laic per combregar, això seria una cosa seriosa. Però un laic podria fer un abús. La temptació seria massa forta. Naturalment, un laic pot ser bon cristià.
Les flors de la senyoreta Fibiger li feien un gran plaer .-De nit em vigila, de dia em guarda "I, el que és més afegí linfermera en cap- plora per vós".
El 20:
Dues infermeres, el portaven duna cadira a laltra. Totes les seves forces lhavien abandonat. El cap se li enfonsava al pit i era víctima duna somnolència constant. La seva malaltia no era més que una agonia, em deia. Em va demanar que li agafés el cap, cosa que vaig fer durant un moment. Quan sortia, li vaig dir que el tornaria a veure lendemà.
.- Sens dubte, respongué, però ningú no sap res. També podem dir que ens veurem tot seguit.
.-Que Déu et beneeixi i gràcies per tot.
.-Adéu, gràcies. Perdonam pels embolics que sens dubte thauries estalviat sense mi.
.- Adéu, que nostre Senyor et doni la Seva pau fins que et recordi. Adéu!
El 21:
Només mhi vaig quedar un instant: mhavia fet comprendre que venia en mal moment. Em parlà de Thurath i de Martensen.
El 22:
.- Per què entabanar-se Només serviria per torturar-me més. Ara tot ha canviat. Totes aquestes representacions em representen un suplici. No; patim, si cal patir.
El 23:
.- Quines flors, magnífiques!
.- Sí, no sap què inventar, ella sexcedeix
Després es va queixar de la seva gran fatiga.
El 25:
.- Mafebleixo cada dia. Les mans tremolen, el cos també.
Va donar un cop dull al sermó de comiat de Fenger, que jo li havia portat. Després digué:
.- Torna-li. No li acceptaré.
.- No te lhe portat perquè el llegeixis. Simplement, pensa en tu amb benevolència.
.- Ja sha pronunciat públicament i després menvia això personalment. Es diria que les relacions personals no tenen importància. Hi ha una enorme contradicció aquí.
.- El teu germà Peter ha aprofitat el seu viatge de tornada per parlar-hi.
.- Llavors tothom sap que he refusat rebrel. Això, sens dubte ha provocat un escàndol.
.- Per dir la veritat, no massa. Més aviat pensen en tu amb molta compassió. Ni tu no et sorprens del seus discursos.; estan en situació de legítima defensa i tothom té dret a defensar-se. Això no els priva de pensar en tu amb compassió.
.- Creu-me, no fan més que repetir les paraules de Crist: "Rera meu, Satan, mets un escàndol. Només penses en les coses daquest món i no tens cap intel·ligència per a les coses de dalt"
.- No oblidis que estan convençuts de tenir raó i que et creuen en un error quan ataques la tradició. Creus que fa impossible el camí de la salvació?
.- Ja no suporto més parlar-ne. Això em fatiga extremament.
.- El dormitori que tenies abans estava mal ventilat?
.- Sí. Menfado només de pensar-hi i tanmateix me nadonava
.- Llavors perquè no vas canviar de casa?
.- Estava massa cansat. Em quedaven alguns números de LInstant per publicar. Encara disposava dalguns centenars de rigsdaler. Hauria pogut estalviar-los, guardar-mels, o bé continuar fins a la caiguda final. Vaig triar la darrera solució i vaig fer bé. I vet aquí que estic acabat.
.-Has pogut publicar tots els "Instants" que volies?
.- Si
.- És estrany com tot sha ajustat bé en la teva vida.
.- Efectivament. I això em fa molta alegria i una gran tristor. Perquè no puc compartir la meva alegria amb ningú.
El 26:
Demana a les infermeres per quedar-se a la cambra i es parla només de coses insignificants.
El 27:
El mateix. Estava abatut, se sentia oprimit i trist. Hi havia gent al carrers, més que habitualment.
.- Si, tant com magradava abans!
.- No mhas vingut mai a veure! (A Horsens)
.- Don vols que tregui el temps?
La darrera vegada que el vaig veure, estava ajagut, gairebé sense forces per parlar. Em vaig veure obligat a sortir de viatge. Va morir poc temps després.
APÈNDIX
P
arlament del seu nebot Henrik Lund davant la tomba de Kierkegaard, tal com el recull Johannes HohlenbergEn nom de Déu. Un moment, senyors, si em permeteu!
Sóc lestudiant de medicina Henri Lund, nebot del difunt. Crec tenir dret a dir unes paraules. Hi estic vinculat per lligams de sang, i més encara pel record de la meva mare, morta molt jove i de qui en ell crec haver trobat una imatge viva. Hi he estat vinculat en el decurs dels anys per una amistat fidel que ha resistit les proves i que espero guardar-li fins a la mort. I mhi sento lligat, també, per la comunitat de punts de vista i opinions, potser els lligams més sòlids. Em crec, doncs, autoritzat a parlar aquí.
El meu amic desaparegut està tot sencer en les seves obres, en les seves opinions i en els punts de vista que ha expressat. Daquestes coses no nhe sentit dir ni un mot; al revés he escoltat un llarg discurs sense relació amb la qüestió. Veiem aquí, doncs, si aquestes opinions són veritables o no. Els seus articles a Faedrelandet i tota la manera de menar la seva lluita són encara massa presents en la nostra memòria perquè tingui necessitat de recapitular-los; jo em limitaré a llegir el paràgraf on he trobat les seves opinions en la Bíblia, el llibre a què tots ens hem de conformar; el trobo a lApocalipsi de Joan, capítol III, des del verset 14 fins al final. Allí es troben expressades totes les seves opinions que han de ser admeses com a conformes a lEscriptura.
Llavors va llegir el fragment de la carta a lesglésia de Laodicea on es diu que aquell que no sigui ni calent ni fred Déu el vomitarà. Després va continuar.
Però LInstant direu, és massa exagerat, massa exaltat perquè les pintures que dóna siguin veritables. Veiem, triem com a exemple tot i que amb la mateixa raó podríem agafar qualsevol altre paràgraf- triem en el número 2, larticle 6, titulat: "Som tots cristians".
Va obrir el quadern i llegí larticle on es constata que ningú no pot evitar ser enterrat com a cristià, àdhuc si declara que no nés. I continuà:
Aquest quadre no és correcte? No veiem avui aquest fet conforme a la seva paraula i del qual nosaltres tots som avui testimonis? Malgrat les seves enèrgiques protestes, en els seu pensament, els seus discursos, la seva acció, la seva vida i la seva mort, aquest infortunat és enterrat per lEsglésia oficial, com si es tractés dun fidel estimat. Això mai no hauria passat entre els Jueus, ni fins i tot entre els Turcs o els Musulmans, on mai un membre de la seva comunitat que se nhagués separat tant categòricament no nhauria passat per membre després de la seva mort sense una retractació expressa estava reservat al cristianisme oficial fer-sen culpable. Pot ser aquesta la veritable Església de Déu? No! Mai lEsglésia de Déu o una comunitat veritablement cristiana no hauria servit Mammon mai al menys fins a aquest punt, ni tan obertament que per consideració al diner o potser pel nom de la família, pugui desviar-se de la cura pel Regne de Déu i de la Seva justícia com per permetres en un en un enterrament públic, i sense més, considerar un adversari tal com un dels seus membres fidels i tractar-lo com a tal no, mai!
Què és, doncs, el cristianisme oficial? Des del moment que no és la veritable Església de Crist i que pels seus actes no ho pot ser- deu ser allò que en deia el desaparegut: un rebuig de Déu, en altres paraules, la gran prostituta, Babilònia, amb qui tots els reis de la terra han tingut comerç i que ha ofegat tots els nivells del poble en el vi de la seva disbauxa. Però ella sha menyspreat a si mateixa en aquest desaparegut considerant-lo com a cristià, vull dir membre de lesglésia cristiana oficial; seguint la paraula de lApocalipsi al capítol XVIII sha esfondrat i ha esdevingut lestatge del dimoni, una presó per tots els esperits impurs, un cau per a tots els ocells tacats i abominables. També el desaparegut tenia raó quan subratllava tan expressament al final al final el que convé repetir aquí: que cadascú deixant de participar si és que encara hi participa- en el culte oficial, tal com és actualment, sempre té un pecat menys, i un de gran, que el qui contribueix a riures de Déu anomenant cristianisme del Nou Testament allò que no nés de cap manera. Perquè també diu lescriptura: Aparteu-vos-en, poble meu, per tal que no participéssiu en els seus pecats i no us arribin els seus mals.
Elevo, doncs, la meva protesta, en nom del desaparegut i en nom meu, per tal que no es vegi en la meva presència aquí una participació en el culte del cristianisme oficial. Perquè ha estat obligat a aquesta cerimònia contra la voluntat que sempre va expressar, i dalguna manera amb violència. i tan sos he vingut aquí per constatar el fet finalment acomplert; altrament ni ell ni jo no hauríem assistit a un acte del cristianisme oficial després dhaver reconegut el que és el cristianisme.
Sel va escoltar en silenci i quan va acabar es van sentir, aquí i allí, algunes paraules daprovació. La gent va restar per veure que passaria. Tot el que va passar fou que el pastor Tryde recordà a Henrik Lund que la llei prohibeix parlar en el cementiri a tota persona no ordenada. Rasmus Nielsen que també volia parlar se nanà indignat. La gent es va cansar desperar; gelava i la munió es va dispersar. Lund, que sautoconsiderava hereu espiritual del seu oncle va acabar malament. Intentà recuperar LInstant sense aconseguir més que un feble ressò, va intentar suïcidar-se i, després dabandonar lintent demular loncle, fou metge a Sölleröd. Enfollí i finalment se suïcidà amb seixanta-quatre anys.