Second slide

JESÚS I BUDA: DOS TARANNÀS DIFERENTS

El caràcter:

  • Buda apareix com un individu sobrehumà, al qual no afecta cap dels fets habituals de la vida humana: no hi ha cap text escrit en què aparegui rient ni plorant. Cap anècdota seva ens explica què el posava trist o què el feia alegrar-se. Predica la compassió, però la seva és una compassió impersonal, intel·lectualitzada, sense sentiments ni emocions.

 

  • Jesús és plenament humà, compassiu amb persones concretes. Plora quan el seu amic Llàtzer mor (Joan 11, 32-43). Quan s’enfada i expulsa els mercaders dels temple es posa físicament violent.

La concepció de la veritat

  • Buda concep la veritat com una experiència interior que neix de llargues hores de meditació. Arranca de la seva pròpia exploració intel·lectual per intentar comprendre i vèncer el dolor humà.

 

  • Jesús també està convençut que existeix una veritat última, més enllà d’aquest món d’il·lusions; una veritat que és transcendent (el Pare) però a la qual no es pot arribar només per la raó o per la meditació. Cal fer-ho a través de l’amor als germans i de convertir la vida en un esforç de donació i amor.

L’amor

  • El budisme té un concepte negatiu de l’amor: en l’amor hi ha desig i quan desitgem ens esclavitzem d’allò desitjat. Sense alliberar-nos del desig no hi ha alliberament espiritual. Buda no parla d’amor, sinó de ‘benevolència’ (en sànscrit ‘maitrí’). Se substitueix l’amor pel respecte absolut a tot allò que és viu: tot ésser viu mereix un màxim respecte i, per això mateix està prohibit matar. 

 

  • Jesús, en canvi, creu profundament en l’amor: Déu estima tots els humans d’una manera incondicional – i els estima tant que el seu fill, Jesús, dóna la vida per nosaltres. En conseqüència, l’amor no és una mancança en els humans, sinó una plenitud, una força que ens acosta a Déu.  Déu estima tots els humans, d’arreu (sense distinció de classe o d’ètnia) amb un amor incondicional i, per això mateix, Jesús diu que l’amor ha d’abastar fins i tot als enemics, cosa que sens dubte feia estrany per als qui l’escoltaven.

 

Bibliografia: Frederic LENOIR: Socrate, Jésus, Bouddha. Trois maîtres de vie. Ed. Fayard, París, 2009.