Col·lapse i arguments del debat ambiental

Ramon Alcoberro

Són arguments i contraarguments que potser heu sentit sovint. Us proposem una llista de tòpics que apareixen força en debats sobre la crisi ecològica i les contraargumentacions més habituals, resumides a partir del llibre Col·lapse de Jared Diamond.

CAL VALORAR LES QÜESTIONS AMBIENTALS EN FUNCIÓ DE L’ECONOMIA.

El medi ambient no és un article de luxe, sinó una condició prèvia que determina el mercat. Sense ecologia no hi ha bases econòmiques solvents, El desastres ambientals i el col·lapse ambiental i polític seria molt més car que l’adopció de mesures de respecte ambiental.

LES TECNOLOGIES DEL FUTUR RESOLDRAN ELS NOSTRES PROBLEMES.

Potser no hi arribaran a temps? En tot cas, aplicar noves tecnologies sempre serà molt més car que preveure els problemes. D’altra banda sovint les noves tecnologies el que han fet és resoldre problemes vells creant-ne de nous i més greus.

SI ESGOTEM UN RECURS, SEMPRE EN PODREM EXPLOTAR ALGUN ALTRE QUE SATISFACI LA MATEIXA NECESSITAT.

Però suposant que sigui certa aquesta hipòtesi, això demanaria un període de transició que pot ser mortal. A més, no s’ha trobat cap tecnologia que només tingui efectes respectuosos per al medi ambient.

NO HI HA CAP PROBLEMA D’ALIMENTACIÓ A ESCALA MUNDIAL. EL QUE FALTA ÉS TRANSPORTAR-LO I DISTRIBUIR L’ALIMENT ON CALGI.

 ... i falta també voluntat política i interès per fer-ho. A més, es fàcil suposar que si hi hagués més aliment també hi hauria més població i més destrucció ambiental (és la “trampa malthusiana).

L’ESPERANÇA DE VIDA, LA SALUT I LA RIQUESA DELS HUMANS NO HAN FET ALTRA COSA QUE MILLORAR DURANT MOLTS DECENIS.

Ningú no diu que això pugui durar indefinidament. A l’Estat Espanyol del 2018, en nivell de vida i salaris es viu un 30% per sota de com es vivia l’any 2000. A més, un augment de la riquesa dels individus sempre té com a conseqüència més impacte ambiental.

EL COL·LAPSE ÉS UNA FALSA ALARMA. MOLTES PREVISIONS PESSIMISTES HAN FRACASSAT ANTERIORMENT, TOT I ANUNCIAR GRANS DESGRÀCIES.

Els serveis de bombers també reben moltes falses alarmes i no per això es desmunten. Sense una activa capacitat de generar alarma molts problemes ambientals mai s’haurien resolt.

LA CRISI DE LA DEMOGRÀFIA ES RESOL TOTA SOLA. QUAN LA GENT AUGMENTA DE NIVELL DE VIDA TÉ MENYS FILLS.

 ... però tot i que neixen menys infants, els fills viuen més anys i consumeixen més.

LES PREOCUPACIONS AMBIENTALS SÓN UN LUXE DE PAÏSOS RICS. ÉS PATERNALISME QUE ELS YUPPIES RICS DEL PRIMER MÓN DIGUIN ALS POBRES QUÈ HAN DE FER.

Tots els pobres dels països del Sud (i de les grans ciutats del Nord) saben perfectament com els està matant la contaminació ambiental, la desforestació, l’aigua pol·luïda de del rius, etc. Totes les dones pobres saben què significa no tenir accés a la contracepció i a la manca d’escoles. I ho saben perquè en pateixen les conseqüències – no perquè un ecologista els ho hagi explicat.

© Ramon Alcoberro Pericay