Educació de les virtuts a l’aula – diverses maneres de treballar les virtuts

Una de les qüestions centrals de l’ètica de les virtuts és la manera com es trameten socialment. L’educació es considerada com una eina moral i política de primer ordre en la mesura que no és tan sols un instrument de transmissió de coneixements sinó de valoracions socio-morals.

Els cinc mètodes de didàctica de la virtut que s’acostumen a recomanar per elaborar exercicis són:

a) Mètode dels grans homes: estudiar la vida dels herois clàssics i les virtuts que la seva obra mostra i especialment la seva resposta en moments històrics significatius, elaborant treballs sobre aquest tema.

b) Mètode la redacció empàtica: redactar un text sobre algun problema adoptant el punt de vista de la víctima (què passaria si jo...).

c) Mètode del discerniment: plantejar debats sobre temes ètics i d’actualitat oferint prèviament el màxim nombre d’informació. Proposar 3 respostes possibles i sotmetre-les a discussió argumentada.

d) Mètode del diari de virtuts: portar un registre setmanal a l’aula i anotar com a mínim una virtut que s’hagi practicat. S’entén com a tal una acció bonica i significativa que s’hagi fet de forma individual o col·lectiva.

e)  Mètode de l’objectiu de curs o regles de l’aula: proposar una virtut setmanal o mensual, debatre-la (perquè si no és compartida i apropiada per a cada membre del grup, no funcionarà) i proposar mesures per portar-la a la pràctica que puguin ser avaluades.

 

 

 

 

 

© Ramon Alcoberro Pericay