QUAN ESTÀ JUSTIFICADA UNA VAGA DE FAM?
Ramon Alcoberro
És difícil dir si la vaga de fam és un mitjà de lluita individual o col·lectiu. La vaga de fam la fa personalment algú profundament implicat en una causa i és un exemple de protesta radical que pot arribar fins a la mort (o fins a posar greument en perill la pròpia vida). En aquest sentit és una acció profundament personalitzada. Però una vaga de fam sorgeix d’una lògica col·lectiva; només té sentit en la mesura que té un objectiu polític, un grup de conscienciació social que divulga els objectius del o dels vaguistes, i necessita també una infraestructura (metges, acompanyament emocional, etc.).
El cos que pateix és una imatge tan dura (si sou pedants podeu dir que “té té una força icònica tan forta”) que sovint fa por. Optar per fer vaga de fam pot significar que s’arribi a terribles situacions límit, com ara la possibilitat de la mort i l’autodestrucció. Per això hi ha molts teòrics de la política que consideren que quan cal arribar a la vaga de fam és que políticament (parlant) no hi ha res a fer. La vaga de fam és el recurs de qui no té cap més recurs. Es planteja quan la participació política convencional ha fet fallida i, en conseqüència, davant aquesta situació ja només és possible exhibir el gest radical. Arribar a la vaga de fam vol dir que algú està tan radicalment exclòs que no té altra sortida que la més ultrancera.
En tota protesta que porta a la vaga de fam, el vaguista invoca “principis” (universals morals i polítics) que són incompatibles amb “normes” (polítiques, jurídiques) vigents i afirma que la contradicció entre els (seus) principis i les normes fa impossible cap altra sortida que no sigui la del testimoni personal radical. Tota vaga de fam és política perquè posa en qüestió la forma i la legitimitat moral del poder.
Entre els qui no estan d’acord amb l’estratègia de la vaga de fam com a eina de protesta política, són habituals quatre o cinc crítiques a aquesta eina de lluita:
Fer vaga de fam és fer un acte de sobirania sobre el propi cos, sovint a un preu molt alt. Una vaga de fam és una eina pacífica, però extrema, de denúncia política que serveix per donar difusió a una reivindicació, o per fer conèixer la violació d’un dret, especialment quan altres formes de lluita ja no són possibles o s’han revelat ineficaces. Pel seu caràcter extrem cal que abans d’iniciar-la s’hagin esgotat altres camins de protesta i s’ha d’organitzar tota una xarxa de recolzament als vaguistes i d’extensió de la informació. Però les vagues de fam són complicades per moltes raons (especialment perquè es produeix una situació de deteriorament físic i la salut pot quedar seriosament compromesa) i no sempre tenen èxit. Moltes vagues fracassen per manca de visualització social. El ressò d’una vaga de fam depèn bàsicament del fet de connectar amb una opinió pública sensibilitzada. Si no hi ha un consens social fer vaga de fam pot acabar per resultar un gest polític estèril.
En cap cas una vaga de fam no és un suïcidi, sinó un acte polític que ha de buscar l’eficàcia. El vaguista de fam ha de saber que la propaganda té sota la democràcia, i per mitjans pacífics, un paper similar al que fa la violència sota una dictadura. Esterilitza la protesta, difon la por i crea misèria intel·lectual (i de vegades física). Si l’Estat se sent reptat pel gest del vaguista no dubtarà mai a intentar trencar la seva resistència amb tota classe d’eines (des del menyspreu i la sàtira a l’opacitat informativa). Per això és imprescindible que el vaguista actiu sempre en coordinació amb la xarxa social i política que li dona suport. Una vaga de fam necessita un consens polític molt ampli, un context social que ajudi a la seva eficàcia i unes eines de difusió del gest que siguin realment eficaces. L’èxit de la vaga de fam depèn de la mobilització social que aconsegueixi.